Tarinankerronnan anatomia

Serafia Alho /

Minulla oli kunnia tulla kutsutuksi puhujaksi 28. lokakuuta Ison Omenan kirjastoon keskustelemaan kirjoittamisesta, enkä tiennyt parempaa aihetta kuin tarinarakenteet. Kaikenlaiset kaavat ja teoriat ovat pelastaneet minut pulasta kerta toisensa jälkeen, ja rehellisesti sanoen olisin voinut jatkaa aiheen perkaamista kauan tuntia pitempään. Ehkä tästä pitää joskus tehdä kunnon syväsukellus?

Teknologia ei sinä päivänä halunnut olla ystävä, minkä vuoksi luvattu livestriimi ei toteutunut, ja kameran muistikorttikin päätti täyttyä heti ensiminuuteilla. Onneksi nauhoittaja oli varautunut ja luento saatiin nauhalle aivan esittelyä lukuun ottamatta! Nauhoitus on katsottavissa Espoon kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla, missä on muuten paljon muutakin erinomaista kulttuurisisältöä.

Helppouden nimissä nauhoitus myös alla 👇👇👇

Minulla oli hauskaa, ja on ollut aivan ihanaa kuulla väen ajatuksia ja positiivista palautetta. Sanoin luennon alussa (siinä kadonneessa osassa), että minuun saa mielellään olla yhteydessä sosiaalisessa mediassa ja jatkaa keskustelua aiheesta, koska tarinoiden purkaminen osiin ja palasten analysoiminen on paitsi hauska ja hyödyllinen harrastus, myös palkitsevaa siinä mielessä, että oppii arvostamaan muiden tarinankertojien taitoja.

Ja tietysti kirjoittajan näkökulmasta palkitsevinta on oppia muiden esimerkistä.

* * *

Nauhoituksesta voi olla hankalaa seurata kalvoja — tai ehkä joku haluaa katsella kalvoja muuten vain omalla ajallaan — joten liitän ne tähän ladattavaksi. Suosittelin lopuksi isoa määrää hyväksi toteamia kirjoitusoppaita, jotka listaan vielä alla, ettei niitä tarvitse hakea kalvoista asti.

Klikkaa kuvaa avataksesi luentokalvot

Suosituksia

 • Writing Excuses -podcasti
 • John Yorke: Into the Woods
 • K. M. Weiland: Structuring Your Novel
  • Helping Writer’s Become Authors -blogi
 • Deborah Chester: The Fantasy Fiction Formula
 • John Truby: The Anatomy of Story 
 • Christopher Vogler: The Writer’s Journey
 • Blake Snyder: Save the Cat!
 • Jessica Brody: Save the Cat! Writes a Novel
 • James Scott Bell: Write Your Novel From the Middle
 • James Scott Bell: The Last Fifty Pages

Tämä on kaukana — hyvin kaukana — tyhjentävästä suosituslistasta. Jos tarinarakenteet eivät kuitenkaan ole tutut, niin varsinkin Yorken Into the Woods on mitä erinomaisin paikka aloittaa.

Vai pitäisikö minun sanoa, että luento yllä on paras paikka? Joka tapauksessa oli hauska heittäytyä yhdeksi illaksi anteeksipyytelemättä tarinanörtiksi.


Serafia Alho

Olen kynäniekka, kirja-addikti ja historiahirmu - yleisutelias eklektikko, jonka työhuone on täynnä pieniä löytöjä maailmalta. Kun en kirjoita mytologiasta fantasiaa tai ahmi muinaista klassikkorunoutta, minut voi nähdä vilaukselta lähimmässä luonnonmetsässä.

0 kommenttia

Vastaa

Avatar placeholder

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *